Forum Farmaceutic Respiro

Respiro la Forumul Industriei Farmaceutice

Joi, 8 iunie, a avut loc Forumul Industriei Farmaceutice cu tema "Politica publică a medicamentului - o necesitate", organizat în parteneriat cu programul Respiro. 

La eveniment au participat cele mai importante voci din industria farmaceutică: Ministrul Sănătății, Florian Bodog, Președintele CNAS, Marian Burcea, CEO ai companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți etc.

Invitații au dezbătut problemele de actualitate din industrie, cum ar fi: politica publică a medicamentului, cauzele dispariției unor medicamente de pe piață, îngrădirea accesului pacienților la tratament sau formula corectă de calcul a prețului la medicamente. Au fost aduse în discuție și subiecte legate de sistemul de compensare a medicamentelor, molecule nou intrate pe piața de compensate, cadrul fiscal și taxa clawback.

Robert Popescu, CEO A&D Pharma, a fost prezent la conferință si a vorbit despre importanța consultării actorilor principali din industrie atunci când se dezbat noi acte normative menite să schimbe sistemul, dar și despre faptul că "trebuie revizuit modul în care este reglementată retribuția pentru serviciile de distribuție si de farmacie pentru ca, de câțiva ani de zile, asistăm la o scădere constantă a prețului medicamentelor, iar adaosurile comerciale ale distribuitorilor și farmaciilor se calculează procentual la o bază din ce în ce mai mică, în condițiile în care costurile de operare sunt în creștere".