Bloc operator spital Abrud

Cu sprijinul Fundației Sensiblu, blocul operator al Spitalul Orășenesc Abrud a fost modernizat

Blocul operator din cadrul Spitalului Orășenesc Abrud a fost modernizat cu sprjinul Fundației Sensiblu și al partenerului său, Asociația Rotary Club “Floare de colț” Abrud Câmpeni. Valoarea susținerii financiare pe care Fundația a oferit-o spitalului a fost de 13.500 euro, reprezentând jumătate din suma necesară pentru achiziționarea de aparatură medicală.

Astfel, acum, spitalul beneficiază de un sistem de anestezie complet Drager (aparat anestezie, vaporizator, monitor funcții vitale pentru monitorizare EKG, pulsoximetrie SpO2, tensiune arterial neinvazivă, temperatură, modul analize gaze pentru monitorizarea concentrației de CO2, N2O și a agentului anestezic utilizat) și de un aparat de aspirație chirurgical. Acestea sunt echipamentele care vor asigura efectuarea intervențiilor chirurgicale clasice și laparoscopice în maximă siguranță.

“La 93 de ani de la înființarea spitalului, comunitatea din Abrud a răspuns prezent la invitația membrilor Clubului Rotary Abrud-Câmpeni ''Floare de colț'' de a participa la un eveniment caritabil dedicat strângerii de fonduri pentru echiparea blocului operator din cadrul Spitalul orășenesc Abrud. Am reușit să strângem o parte din suma necesară, însă partenerii noștri de la Fundația Sensiblu au fost și de această dată alături de comunitatea din Apuseni”, a declarat Ionica Mocan, președintele Asociației Rotary Club “Floare de colț” Abrud Câmpeni.

Fundația Sensiblu nu este la prima susținere a unui proiect în zona Munților Apuseni - Abrud. Rezultatul unui proiect inițiat în 2012 de A&D Pharma, Fundația Sensiblu și Asociația Rotary Club “Floare de colț” Abrud Câmpeni, cu sprijinul Mercedes Benz, Cabinetul medical mobil prin programul Sănătate prin prietenie acordă asistență medicală gratuită persoanelor din comunitățile izolate din zona Apuseni, Maramureș și Satu Mare. În cinci ani de la lansarea programului au fost efectuate peste 4500 de consultații în peste 350 de sate și cătune străbătute.


“Cabinetul medical mobil prin programul “Sănătate prin prietenie” le-a redat oamenilor de la sat speranța și sentimentul că sunt importanți, și nu uitați și ignorați. Programul s-a născut din grijă pentru sănătate a tuturor partenerilor, din dragoste pentru oameni și dintr-o profundă prietenie care s-a clădit în timp. Un program simplu, cu resurse umane și financiare riguros utilizate, care a răspuns unei nevoi reale: lipsa serviciilor medicale minimale în zone greu accesibile”, a declarat Cristina Horia, Director Executiv Fundația Sensiblu.

În 2017, prin intermediul Cabinetului medical mobil aproape 500 de pacienți din Vișeu de Sus au beneficiat de consultații gratuite și recomandări pentru investigații suplimentare.

“Vă mulțumim pentru ajutorul extraordinar oferit pacienților din zona Vișeului prin inițiativa de a transfera cabinetul dumneavoastră mobil pe aceste meleaguri”, a transmis domnul Vlad Cristian, Managerul Spitalului din Vișeu de Sus.

Cabinetul medical mobil s-a aflat pentru aproximativ 12 zile (6 weekend-uri) și în comunitățile greu accesibile din județul Satu Mare. Peste 170 de persoane, dintre care 41 de copii au beneficiat de investigații gratuite efectuate în Cabinetul medical mobil de către 10 medici și asistenți voluntari (dr. Mihai Markovits, dr. Anamaria Ardelean, dr. Alina Rusu, dr. Tiberiu Botezan, dr. Nicoleta Bancea, dr. Mariana Ciorba, dr. Cristian Rusu, dr. Bogdan Feciche, dr. Laura Solosi și asistent Claudia Chioran). Au fost descoperite doua cazuri de urgență în comuna Târna Mare care au primit recomandare de internare, iar cinci copii au fost diagnosticati cu modificări ecografice în zona renala și necesită investigații suplimentare.

În următoarele șase luni, până la 01 februarie 2018, Cabinetul medical mobil se va afla în zona Maramureș, unde în jur de 1000 de persoane, în funcție de disponibilitatea medicilor voluntari, vor beneficia de consultații medicale gratuite.

Cabinetul medical mobil este un autovehicul dotat cu necesarul obligatoriu pentru asigurarea unui consult medical general și dispune de un ecograf, EKG, spirometru, audiometru, dermatoscop, glucometru, oftalmoscop, otoscop etc. De-a lungul celor cinci ani de existență, Cabinetul medical mobil a ajuns în peste 350 de sate și cătune din Apuseni, facilitând efectuarea a peste 4.000 de consultații.

Clubul Rotary Abrud- Campeni Floare de Colt s-a înfiintat în anul 2011 și este singurul club din cadrul Districtului 2241 România - Republica Moldova care activează în 2 orașe, Abrud respectiv Câmpeni și are în componența sa 19 membri.

Pe lângă Proiectul Sănătate prin Prietenie Clubul Rotary Abrud -Câmpeni Floare de Colț desfășoară și alte proiecte în folosul comunităților din Munții Apuseni.