Conferinta Summit Pharma ZF

CEO Robert Popescu a participat la ZFHealth & Pharma Summit

ZF Pharma Summit a avut loc în 13 și 14 septembrie la hotelul Pullman Bucharest World Trade Center de lângă Romexpo.

ZF a organizat a șasea ediție a evenimentului– ZF Pharma Summit, conferința la care timp de două zile, s-au dezbătut cele mai importante teme din sistemul sanitar românesc. Summitul ZF Pharma a adus în același loc reprezentanții autorităților și ai marilor jucători din sectorul sanitar care au făcut o radiografie a sistemului de sănătate.

Robert Popescu, CEO A&D Pharma, a fost invitat să vorbească despre accesul pacienților români la medicamente în cadrul evenimentului organizat de Ziarul Financiar, ZF Pharma Summit.

"Un motiv pentru care pacienții români nu au acces la medicamente este retragerea unui număr impresionant de produse medicamentoase din cauza reducerilor de prețuri. Vorbim de aproape 2.000 de produse în primele 18 luni de la măsură. A doua categorie de motive este legată de faptul că există și produse care nu sunt aduse în România în cantități de care ar avea nevoie piața. A scăzut dramatic exportul paralel pentru că pe 15 martie s-a introdus ordinul de ministru care spune că distribuitorii sunt obligați să onoreze orice comandă a farmaciilor din România și sunt obligați să aibă și stocuri.

Eu cred ca dacă în exportul paralel avem câteva zeci, sute de produse care lipsesc, în cazul retragerii vorbim de mii de produse. După introducerea ordinului de serviciu public, autoritățile pot opri prin neautorizare orice tranzacție extracomunitară care li se pare că ar conduce la o lipsă de medicamente.” - a declarat Robert Popescu.

 

La eveniment au mai participat reprezentanți ai CNAS, ARPIM, RASCI, ADEM, Cegedim, dar și reprezentanți ai celor mai mari companii producătoare de medicamente Janssen Pharmaceutical,

Roche România, Pfizer și Antibiotice.